Tech en kunst komen 10 dagen samen in Austin

SCSW festival

In Nederland kennen we grote evenementen als het European Media Art Festival, het International Documentary Film Festival (IDFA) in Amsterdam en het muziekfestival Noorderslag. Ieder kennen ze hun eigen onderwerpen. In Amerika doen ze dat anders. Daar ontmoeten creativiteit en technologie elkaar elk jaar op festival South By South West (SXSW®) in Austin. Tien dagen lang staat de stad in het teken van Technologie, Film en Muziek. Hier vinden de 75.000 bezoekers een ontmoetingsplek om nieuwe dingen te ontdekken. Elk jaar is het evenement dé plek om nieuwe creatieve content aan de wereld te presenteren. Je vindt er Nieuwe Media presentaties, muziek optredens en films. Op deze manier laat het festival techniek en de kunsten film en muziek op bijzondere wijze samenkomen.

Over SXSW

SXSW bestaat al sinds 1987 en is ontstaan doordat een groepje mensen uit Austin discussies begon over de toekomst van entertainment en media. Een fundamenteel idee van de groep was dat de lokale creatieve en muziek gezelschappen in Austin net zo getalenteerd waren als in de rest van de wereld, maar dat ze gewoon niet genoeg blootgesteld werden aan die wereld. In eerste instantie draaide SXSW om muziek, maar vanaf 1994 hoort daar ook techniek en film bij.

Dit kun je allemaal in 2015 op het festival aanschouwen:

  • Een blik op de toekomst in Technologie. Dit jaar is dat vooral vervoer en transport; denk aan taxi-apps als Uber en auto’s zonder bestuurder.
  • Bijeenkomsten over ‘The Internet of Things’, het idee dat al onze apparatuur in huis op het internet is aangesloten en door te communiceren met elkaar kan samenwerken. Denk aan de Slimme Thermostaat, waarmee je op een afstandje de verwarming in huis kan regelen. In de toekomst kan het ook zo zijn dat die verwarming aangaat nadat je auto doorgeeft dat je onderweg naar huis bent.
  • Mode binnen technologie, want ook hoe alles eruit ziet wordt belangrijk. Steeds meer bedrijven werken aan producten die je op of om je lijf kunt dragen.
  • Presentaties van nieuwe start-ups, startende bedrijven die hopen investeerders aan te trekken. Vanuit Nederland geven de krantenartikelenkiosk Blendle en het journalistenplatform De Correspondent presentaties over hun werkzaamheden.

De NOS doet dit jaar live verslag van het gedeelte Technologie. Hieronder zie je een sfeerimpressie van het afgelopen jaar!