tchm.nl

faviconWelkom op tchm.nl! Op dit blog vind je nieuwtjes en informatie op het gebied van media, kunst en techniek, ook wel Nieuwe mediakunst of New Media Art genoemd.

Nieuwe mediakunst? New Media Art? Wat is dat eigenlijk? Met New Media Art of Nieuwe mediakunst wordt eigenlijk alle kunst bedoeld die niet statisch is. Naar een schilderij of beeld kun je alleen maar kijken: het staat stil. Nieuwe mediakunst beweegt, is interactief en veranderlijk. Deze vorm van kunst is eigenlijk begonnen op het moment dat er video- en filmcamera’s, en later computers op de markt kwamen. Deze nieuwe media zorgden voor bewegende beelden, geluid en lichteffecten. De mogelijkheden waren eindeloos. Een nieuwe vorm van creëren was geboren.

Omdat de techniek zich zo snel ontwikkelde, heeft ook Nieuwe mediakunst een vlucht genomen. Tegenwoordig is deze ‘moderne kunst’ niet meer uit ons leven weg te denken. Nieuwe mediakunst is een breed genre. Het is er in alle soorten en op allerlei niveaus. Bewegende animaties in je email, grote lichtshows, apps op je tablet, interactieve computerspelletje en de nieuwste filmtechniek: het is allemaal tot stand gekomen door de combinatie van media, kunst en techniek.

Liefhebbers van Nieuwe mediakunst halen hun hart op bij diverse instanties zoals NIMk, WORM en ZKM, maar natuurlijk ook op internet. Zo is er een speciaal youtube kanaal waarop eindeloos veel projecten staan. Uiteraard worden er wereldwijd ook veel festivals en andere evenementen met betrekking tot Nieuwe mediakunst georganiseerd. Houd ons blog in de gaten voor de data.

Meer achtergrondinformatie over Nieuwe mediakunst vind je bijvoorbeeld op de site van Arie Altena.