Een review van een smartphone kan tegenwoordig niet meer zonder een toegewijd stuk aan de kwaliteiten van de camera. Het is dan ook allang niet meer bijzonder dat een telefoon überhaupt over een camera beschikt, maar de consument hecht wel steeds meer waarde aan de kwaliteit hiervan. Iedereen is tegenwoordig fotograaf en deelt zijn of haar vastgelegde resultaten via Facebook, Instagram of andere sociale netwerken. In een simpele klik verwacht de consument een haarscherpe foto – dus daar spelen de ontwikkelaars van smartphones steeds beter op in. De vraag is waar de grens ligt en in hoeverre smartphones zich eigenlijk nog onderscheiden van gewone digitale camera’s.

Testcase: iPhone 5 vs iPhone 5s

Om dat eens  te bekijken kun je natuurlijk het beste de hulp inroepen van een professionele fotograaf. De reizende fotograaf Austin Mann nam deze taak graag op zich en vertrok met een iPhone 5 en een 5s richting Patagonië om beide toestellen eens te vergelijken.

Het eerste dat de fotograaf hierbij opviel, was dat de iPhone 5s in staat was om een stuk dynamischer te fotograferen. Waar normaal juist de nadruk ligt op donkere of lichte accenten, weet de 5s deze beide prima in één foto te vangen. Ook laat de 5s nog nauwelijks vertraging zien met betrekking tot de reactie van de sluiter, in tegenstelling tot veel andere smartphones. De originele iPhone 5 heeft in Nederland ondertussen plaatsgemaakt voor de iPhone 5s en 5c (die overigens beschikt over dezelfde camera als de 5s).

iphone-5-closeup


iphone-5s-closeup Boven: iPhone 5 camera. Onder: iPhone 5s camera (bron: Austinmann.com)

Onderwater fotograferen met je smartphone

Op de markt voor smartphones is er niet alleen ruimte voor het verbeteren van de kwaliteit van de foto’s, maar ook wat betreft de toepassingen ervan. Een goed voorbeeld is de Xperia Z serie van Sony, die waterbestendig is. Dat betekent niet alleen dat je foto’s kunt maken tijdens een regenbui, maar zelfs dat je onderwater foto’s kunt maken. Het toestel zou het tot een half uur vol moeten houden bij een diepte tot 1 meter. Dat dit niet alleen een mooi verkooppraatje is, blijkt wel uit de filmpjes die her en der opduiken met onderwaterbeelden.

Dit soort ontwikkelingen bewijzen wel dat de mogelijkheden op het gebied van smartphonecamera’s nog lang niet uitgeput zijn en we zijn dan ook benieuwd wat de toekomst nog gaat brengen.