Mission31 moet techniek bekender maken via kunst

Gaby Zwaan tchm

Kunstenaar Gaby Zwaan heeft een missie: met tech-art de techniek toegankelijk maken voor iedereen. Hij zag hoe zijn eigen vader wel weet hoe hij met een nieuwe smartphone en het internet om moet gaan, maar verder komt hij niet. Nieuwe technieken als 3D-printing, bitcoins of genetische manipulatie gingen – net als bij vele anderen – totaal voorbij aan de vader van Zwaan. Daar schuilt volgens de kunstenaar een probleem: de kloof tussen de groep mensen die goed op de hoogte is van alle nieuwe technische snufjes en de grotere groep mensen die het niet meer kunnen volgen, is te groot.

Als antwoord op die groeiende kloof bedacht hij Tech-Art, waarbij de nieuwste technologie juist de basis is voor kunst. De kunstenaar gebruikt o.a. robotica, 3D-printers, chip implantaten, bio techniek maar ook gewoon schildertechnieken om tot vernieuwing te komen. Die Nieuwe Media vorm wil Zwaan de komende vier jaar verspreiden onder een breed publiek.

Mission31: 31 wereldwijde projecten

Onder de naam Mission31 wil Gaby Zwaan deze combinatie van kunst en techniek wereldwijd laten zien. De kunstenaar heeft een tour van 4 jaar gepland waarin zijn meest vernieuwende werken worden tentoongesteld in galeries, op beurzen en evenementen over de hele wereld. Zijn openingsshow #inprogress staat al gepland: van 6 tot en met 27 september bij de Vault17 galerie in Amsterdam. De hoofdpersoon is Tulipman, de eerste en enige Nederlandse superheld met technische snufjes. Dit personage presenteerde Zwaan al in 2014, toen hij de Dam in Amsterdam vulde met een reusachtig kunstwerk van tulpen.

Dit zijn enkele innovatieve ideeën van Zwaan:

  • Mensen kopen een schilderij maar krijgen dit kunstwerk niet fysiek in handen. In plaats daarvan krijgen ze een chip die onder de huid wordt ingebracht, met daarop een weergave van het werk. Via een bijgeleverde tablet kan de koper het kunstwerk zichtbaar maken.
  • DNA van Tulipman, daar is een bedrijf in Amerika mee bezig.
  • Een 3D-printer dinershow, waarbij alles uit die printer komt: je tafel, je stoel, je eten etc.

Op dit moment probeert de Nederlandse bedenker van Tech-Art investeerders aan te trekken, zoals het ministerie dat eerder al kunstenaar Daan Roosegaarde financierde.