Kunstenaar wil het internet printen als eerbetoon

Het blogplatform Tumblr groeit niet alleen in populariteit, maar ook in het aantal bizarre blogs dat er te vinden is. Zo is er bijvoorbeeld een Tumblr compleet gewijd aan President Obama die meekijkt op computers naar aanleiding van de recente ophef rond het afluistersysteem Prism. Weer andere wijden zich geheel aan foto’s van honden die op hun baasjes wachten en zo zijn de mogelijkheden eindeloos. Een nieuwe Tumblr die veelbesproken is roept internetters op gezamenlijk het complete internet uit te printen. Geen flauwe grap dit keer, maar een serieus bedoeld kunstwerk dat bedacht is door kunstenaar Kenneth Goldsmith.

Het kunstwerk dat hij met behulp van zijn Tumblr wil realiseren is bedoeld als eerbetoon aan Aaron Swartz, de internetactivist die begin 2013 zelfmoord pleegde. Dit gebeurde nadat hij was beschuldigd van het stelen en openbaar maken van wetenschappelijke artikelen. Goldsmith zegt geïnspireerd te zijn door Swartz en zijn strijd voor het openbaar maken van belangrijke informatie. Het zal een omvangrijk project worden, waar Goldsmith op dit moment een ruimte voor heeft met een oppervlakte van vijfhonderd vierkante meter met daaromheen muren van zes meter hoog. Volgens een berekening van de website Techhive.com zullen er uiteindelijk zo’n 39 miljard dozen met A4-papier nodig zijn om de printklus te klaren (wil je meehelpen? Hier kun je een voorraad bestellen).

Daar ligt ook gelijk één van de gevoelige kwesties van dit project. In tegenstelling tot de papierverkopers zijn milieuactivisten namelijk allesbehalve gecharmeerd van Goldsmiths plannen. Het printen van zo veel papier zien ze als een onnodig aanslag op de natuur. Enerzijds vanwege de hoeveelheid papier die hiervoor wordt gebruikt, maar ook vanwege alle schadelijke chemicaliën die erbij komen kijken. Inmiddels is er dan ook al een petitie tegen het kunstproject verschenen. Goldsmiths verweer is dat er voor alle kunstwerken nu eenmaal materiaal nodig is en dat dat dus ook geld voor zijn project.