Invoerrechten en alternatieve kunstvormen

Naast het traditionele schilderen, beeldhouwen of het maken van kunst met verschillende materialen, wordt de hedendaagse kunst gemaakt op veel verschillende manieren. Helemaal van deze tijd is de nieuwe mediakunst, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van allerlei verschillende technologieën. Naast het al bestaande fotografie en videokunst, is er door de komst van gps en touchscreens ook ruimte voor digitale kunst, geluidskunst of robotkunst.

Alternatieve kunstvormen

bodyworldsexhibitiongunthervonhagens2qrtlpclfpbl

Afbeelding: sannewierda.wordpress.com

Iets ouder, maar nog steeds erg populair is de kunst waarbij het menselijk lichaam een hele belangrijke rol speelt: body-art. Bij body-art wordt het lichaam versiert door tatoeages, piercings of met bodypaint. Zo wordt het lichaam beeldend materiaal. Er is zelfs een reizende tentoonstelling geweest met geprepareerde lichaamsdelen: Bodies the Exhibition. Deze tentoonstelling werd niet door iedereen hartelijk ontvangen en geldt als een grensvorm van body-art.

Binnen de graffiti is er de kunstvorm ‘street-art’. Deze vorm komt zowel legaal als illegaal voor. Bij street-art is de afbeelding belangrijk en wordt vaak gemaakt met stickers, sjablonen of posters. Maar ook zonder toestemming geplaatste beelden vallen onder street-art. Zo zie je ook steeds meer objecten op straat voorzien van een kleurrijke gebreid textiel, dit wordt wildbreien genoemd.

Tot slot nog een redelijk nieuwe kunstvorm: food-art. Voedsel wat gebruikt wordt als kunstvorm, noemen we ook wel fruit carving. Stukken fruit worden bewerkt en daardoor ontstaan de meest kleurrijke creaties. Deze kunstvorm is ontstaan in de 14e eeuw en komt uit Thailand.

Hoe zit het dan met de invoerrechten?

Let overigens op als je in het buitenland bent en je wilt food-art mee naar huis nemen. In principe geldt dat voedsel wat van dieren afkomstig is of snel bederft, verboden is om mee te nemen. Als je toch voedsel van dierlijke oorsprong wilt meenemen, dan moet je in het bezit zijn van een gezondheidscertificaat. Deze moet zijn afgegeven door de autoriteiten van het land van vertrek. Wil je bloemen, groenten of fruit meenemen, dan kan dat tot 5 kg. zonder problemen. Bij grotere hoeveelheden moet je een fytosanitair certificaat aanvragen. In dit certificaat wordt verklaard dat de producten gezond zijn en niet aan een ziekte leiden.

Er gelden niet alleen strenge regels voor de invoer van voedsel, ook voor de invoer van andere kunstvoorwerpen zijn er bepalingen opgesteld. Pas dus op als je in het buitenland een mooi beeld ziet wat je graag wilt hebben. Het kan zijn dat je deze niet zo maar in je koffer mag stoppen, omdat het onder ‘cultuurgoederen’ valt volgens de douane. Check de regels bij de Nederlandse ambassade in het betreffende land of vraag om certificaten. Vind je het niet nodig om na te gaan of het stuk zomaar meegenomen mag worden naar Nederland, dan loop je het risico dat het in beslag genomen wordt en dan ben je het kwijt.