Goedkope 3D printer ‘The Micro’ in productie dankzij Kickstarter

3D printers worden steeds populairder en zo ook onder kunstenaars en designers. Doordat een 3D printer een object laag voor laag opbouwt, kunnen vormen gecreëerd worden die voorheen onmogelijk waren te construeren. Daarnaast kunnen maquettes en prototypes eerst in het klein geprint worden, alvorens ze groot uitgewerkt worden. Zowel de prijs als de complexiteit van de printers maakte de printers tot nu toe echter vrijwel alleen voor bedrijven interessant. De eerste betaalbare en gebruiksvriendelijke 3D printer voor de consumentenmarkt is echter naar voren getreden: The Micro 3D Printer.

Kickstarter

Dat er animo is voor een goedkope 3D printer bleek wel uit het aantal mensen dat het project steunt. Om The Micro te kunnen produceren wilden de bedenkers via Kickstarter een bedrag van 50.000 dollar ophalen. Voor de eerste 250 die het project steunden, was The Micro beschikbaar voor 199 dollar (145 euro), daarna liep de prijs op naar 299 dollar (218 euro). Binnen 11 minuten was het benodigde bedrag al opgehaald en een maand later toen de crowdfundactie eindigde stond de teller op 3,4 miljoen dollar.

The Micro (M3D)

m3d-printers De kubusvormige 3D printer is slechts 1 kilo en met zijdes van 18,5 cm klein te noemen. De printer kun je dus makkelijk kwijt op je bureau. Met een afdrukoppervlakte van 4.6 X 4.2 X 4.4 “ en met een afdrukresolutie tussen de 50 en 350 micrometer, is de printer niet geschikt voor het afdrukken van grote objecten. Plasticmaterialen zoals PLA en ABS zijn beschikbaar om te kunnen printen, ook standaard gloeidraad van 1,75mm kan gebruikt worden.

Software

Naast prijs is ook gemak een belangrijk streven van de makers. De printer is bijvoorbeeld direct op de computer of laptop aan te sluiten en de makers ontwikkelden een software waardoor de gebruiker niet zelf hoeft te kalibreren of zaken in moet stellen. Een ontwerp selecteren en op print drukken zou voldoende moeten zijn om de printer aan het werk te zetten. Toch is de printer niet alleen interessant voor beginners. Met de expert-instellingen is The Micro ook voor de gevorderde gebruikers het proberen waard.

Pre-order

In november worden de eerste exemplaren geleverd aan de mensen die via Kickstarter een exemplaar bestelden. De tweede batch wordt vervolgens begin 2015 verwacht. Via Kickstarter is The Micro niet meer te bestellen, hier kun je de 3D printer nog wel pre-orderen voor 349 dollar oftewel ongeveer 255 euro.