100 miljoen voor snellere 3D-printers

De stijgende interesse in 3D printers leidde vorig jaar al tot de productie van The Micro, een goedkope printer voor consumenten. Deze 3D printer werd door middel van crowdfunding gefinancierd via Kickstarter. De bedenkers hadden hun benodigde 50.000 dollar binnen 11 minuten binnen. Een maand later hadden ze door hun crowdfundactie zelfs 3,4 miljoen dollar bijeengebracht. Dat is een jaar later een schijntje vergeleken met het bedrag dat internetbedrijf Google  investeert in snellere 3D-printtechniek. Samen leggen zij 100 miljoen dollar op tafel voor startup bedrijf Carbon3D. Ondernemer Milner investeerde eerder al in snelgroeiende bedrijven als Twitter, Facebook en Spotify.

25 tot 100 keer sneller

Startup bedrijf Carbon3D, opgericht in 2013, is door de 141 miljoen dollar aan investeringen inmiddels 1 miljard euro waard. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld voor een snellere 3D-printer. Waar traditionele printers zoals The Micro uren tot dagen nodig hebben, is hun printer CLIP 25 tot 100 keer sneller. CLIP staat voor ‘Continuous Liquid Interface Production’. Hoe CLIP werkt? De printer transformeert objecten niet meer laagje voor laagje (traditionele techniek), maar in één soepele beweging met behulp van licht en zuurstof. Hierdoor zijn ook de eindproducten veel sterker en beter dan bij traditionele 3D-printers.

De snellere techniek staat garant voor glad aan de buitenkant en solide aan de binnenkant. Bovendien is er meer keuze uit materiaal. Doordat Carbon3D met hun CLIP-techniek alle polymeer soorten kunnen gebruiken, kunnen ze ook van alles produceren. Uit elastische polymeren halen ze de hoge elasticiteit benodigd voor sportschoenen, maar ook de kracht en hittebestendigheid die nodig is voor het maken van auto-onderdelen.